Handtherapie

Uw handen gebruikt u de gehele dag door (tijdens werk, verzorging, koken, sporten etc.) Pijnklachten aan de hand en pols maar ook aan de elleboog zijn van grote invloed op het functioneren. De handtherapeut kan u daarbij helpen.
Handtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Deze specialisatie is nodig vanwege complexe bouw van de hand en pols. In de hand en pols regio zijn drie zenuwen, meer dan twintig botjes, drieëntwintig pezen en zesentwintig ligamenten te vinden. Deze structuren werken samen zodat u de hand kunt gebruiken. Wanneer er aan een van de structuren schade optreedt beïnvloedt dat de gehele handfunctie.

Klachten.
Bij klachten aan de gewrichten, spieren en pezen van de hand, pols en/of arm kunt u terecht bij de handtherapeut. De klachten kunnen zijn ontstaan bijvoorbeeld door een ongeluk, overbelasting of slijtage. Ook na een operatie of een trauma kunt u revalideren bij de handtherapeut.

  • Artrose/ reuma (gewrichtsvervanging)
  • Breuken in onderarm/pols, hand en of vingers
  • Zenuwletsel of compressie (carpaal-, radiair-, cubitaal tunnelsyndroom)
  • Contractuur a.g. v. M. Dupuytren
  • Peesproblemen (ontstekingen, triggerfingers, beschadigingen)
  • Overbelasting
  • Hypermobiliteit

Behandeling
De handtherapeut richt zich samen met u op verschillende aspecten. Het verbeteren van de eventuele beperkingen in de beweging, kracht en stabiliteit, het verminderen van pijn, het weer belastbaar maken van uw hand/pols maar ook het eventueel verzorgen van wonden. Ook oefentherapie zal deel uitmaken van dit proces.
Binnen de handtherapie wordt in de behandeling veel gebruik gemaakt van spalken en braces. Deze zijn veelal tijdelijk. Spalktherapie is een wetenschappelijk bewezen behandeling bij handklachten. De spalk kan rust bieden of juist bepaalde bewegingen ondersteunen. De handtherapeut maakt veelal de spalken op maat.

Multidisciplinair
De handtherapeut is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Handtherapeuten. Tevens heeft de therapeut kennis en ervaring van klinische klachten en postoperatieve behandelingen. Dit door opgedane werkervaring in ziekenhuis in samenwerking met handchirurgen. Hierdoor is zij breed gespecialiseerd niet alleen in conservatieve behandelingen maar ook postoperatief.
Binnen het behandelcentrum aan de Vroonweg is een samenwerkingsverband opgericht: Het Hand en Pols Behandelcentrum Flakkee. Binnen het behandelcentrum werken Ergotherapie Oostflakkee, Centrum Orthopedie en de handtherapeut van Fysiotherapie Van den Berg samen. Een paar keer per jaar is er een gezamenlijk handenspreekuur met de revalidatiearts.