Bekkenfysiotherapie rondom de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling reageert uw lichaam anders dan u gewend bent. U kunt bijvoorbeeld pijn in de bekkenstreek voelen. Die pijn kan uitstralen naar de bovenbenen en lage rug. Het gaat vaak gepaard met pijn in het schaambot en de SI-gewrichten. Staan, lopen en zitten houdt u minder lang vol door deze pijn. Deze klachten worden ook wel peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse genoemd.

Bij zwangere vrouwen is de belastbaarheid van het bekken verminderd terwijl de belasting op het bekken groter wordt. Er is geen goede balans meer. Vaak reageren vrouwen hierop door andere spieren meer aan te spannen (te compenseren). Buikspieren en bekkenbodemspieren worden hierbij overbelast. Hierdoor kunnen weer andere klachten ontstaan zoals urineverlies, pijn in het bekkenbodemgebied en stuitpijn. Bijna altijd verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar in enkele gevallen blijven ze langer bestaan.

Met (ernstige) klachten in het bekkengebied tijdens de zwangerschap kunt u terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Maar ook bij klachten die na de zwangerschap blijven bestaan (bijvoorbeeld pijn, urineverlies, verzakking en diastase) kan de bekkenfysiotherapeut uitkomst bieden.